
PL
11
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed napraw¹ od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
! Wystrzegaæ siê stosowania myj¹cych rodków
ciernych lub koroduj¹cych, takich jak odplamiacze i
produktu odrdzewiaj¹ce, detergentów w proszku oraz
g¹bek o powierzchni cieraj¹cej. mog¹ w sposób
nieusuwalny zarysowaæ powierzchniê.
! Nigdy nie stosowaæ oczyszczaczy parowych lub
cinieniowych do czyszczenia urz¹dzenia.
W ramach zwyk³ej konserwacji wystarczy
przemywanie p³yty wilgotna g¹bk¹ i przetarcie
papierowym rêcznikiem kuchennym..
Elementy ruchome palników powinny byæ
przemywane czêsto ciep³a wod¹ i rodkiem
myj¹cym z uwzglêdnieniem koniecznoci usuwania
ewentualnych skrzeplin.
W przypadku p³yt wyposa¿onych w automatyczne
zapalanie, nale¿y przewidzieæ czêste i dok³adne
oczyszczanie czêci koñcówek zapalarek
elektronicznych, oraz sprawdzaæ, czy otwory
wylotowe gazu nie s¹ zatkane;
przed rozpoczêciem gotowania powierzchnia p³yty
powinna byæ oczyszczona przy pomocy wilgotnej
szmatki w celu usuniêcia kurzu lub pozosta³oci
jedzenia gotowanego poprzednio. Powierzchnia
p³yty powinna byæ oczyszczona przy pomocy
roztworu letniej wody
z detergentem nie
posiadaj¹cym
w³asnoci ciernych.
Okresowo nale¿y
stosowaæ specjalne
rodku utrzymania
czystoci p³yt
kuchennych z
ceramiki. Najpierw
nale¿y usun¹æ z p³yty
wszystkie resztki ¿ywnoci i zacieków t³uszczu przy
pomocy szpatu³ki do czyszczenia na przyk³ad
(nie stanowi wyposa¿enia).
Oczyciæ p³ytê kuchenn¹ gdy jest jeszcze letnia,
stosowaæ odpowiednie rodki czystoci (jak te z linii
Solutions dostêpne we wszystkich centrach obs³ugi
technicznej) oraz rêczników papierowych, pocieraæ
Konserwacja i utrzymanie
wilgotna szmatka i osuszaæ. Filia aluminiowa,
przedmioty plastikowe lub z tworzyw sztucznych,
które przypadkowo uleg³y stopieniu, tak samo i
cukier lub ¿ywnoæ o wysokiej zawartoci cukru
powinny byæ usuwane niezw³ocznie ze strefy
gotowania jeszcze ciep³ej przy pomocy szpatu³ki.
Specjalne rodki
czystoci tworz¹
przezroczyst¹
warstwê
powierzchniow¹ nie
przyjmuj¹ca
zabrudzeñ. Chroni¹
ona tak¿e
powierzchniê przed
ewentualnymi
uszkodzeniami
spowodowanymi
¿ywnoci¹ o wysokiej zawartoci cukru. W ¿adnym
wypadku nie nale¿y stosowaæ g¹bek lub produktów
ciernych, tak¿e detergentów agresywnych
chemicznie, jak spray do piekarników lub rodków
odplamiaj¹cych nale¿y unikaæ.
Stal nierdzewna mo¿e siê poplamiæ, jeli bêdzie
przez d³u¿szy czas w kontakcie z wod¹ o du¿ej
zawartoci wapnia lub z agresywnymi detergentami
(zawieraj¹cymi fosfor). Zaleca siê obficie sp³ukaæ i
osuszyæ po wymyciu. Ponadto nale¿y osuszyæ
ewentualne wycieki wody.
Konserwacja kurków gazowych
Z up³ywem czasu mo¿e pojawiæ siê kurek blokuj¹cy siê
lub z trudem obracaj¹cy siê, dlatego mo¿e okazaæ siê
konieczn¹ wymiana kurka.
! Czynnoæ ta winna byæ wykonana przez
autoryzowanego technika producenta.
Komentarze do niniejszej Instrukcji